Tanácsok

Az alábbi pár jó tanáccsal szeretnék hozzájárulni a kellemesen hűs komforthoz a nyári hónapokban:

  • Az a bizonyos -7° C

Egészségügyi szempontból optimálisnak mondott az a bizonyos 7° C fok, ami az épületen kívüli és a hűtendő helyiség közötti hőmérséklet különbség. Ez egy átlagos nyári napon teljesen megfelelő, de amikor kint már súrolja a hőmérő higanyszála a 40°C-t, értelemszerűen nem fogjuk ~ 33°C-ra termosztálni a belső hőmérsékletet.
Nem célszerű azonban 20°C –ra sem állítani, főleg ha izzadtan, esetleg tusolás után közvetlenül ránk fújja a berendezés a hideget – egy nem hiányolt megfázásnak könnyen gazdái lehetünk.
24°C körüli hőmérséklet bármikor viselhető, ilyen körülmények között még aludni is könnyen fogunk tudni.

  • Türelem vagy… nem?

Minden folyamatot (annak elindulása után) könnyebb és energetikai szempontból gazdaságosabb folyamatosan működtetni, mint szakaszosan, azaz leállítani és újraindítani azt.
Ha megtehetjük, próbáljuk folyamatosan üzemeltetni a klíma berendezésünket, akár 2-3°C-al a számunkra megfelelő hőmérséklet felett addig, amíg haza nem érkezünk, majd állítsuk be a kívánt értékre. Nem melegszenek fel a falak, a berendezés, sem pedig a levegő.
Magasabb kiinduló hőmérsékletből a kívántat elérni hosszabb és ilyenkor a berendezés jóval nagyobb teljesítményt vesz fel, hogy mielőbb biztosítani tudja azt.

  • A reggeli szellőztetés ereje

Nem kapcsolódik szervesen a működtetéshez, de üzemeltetési szempontból mindenképp megéri megemlíteni a kora reggeli átszellőztetést. Régi trükk, bár kevesen alkalmazzák: ha nem tetőtérben laksz, és nem süt a tetőre/ablakra a egész álló nap a nap (de még így is ideiglenesen megoldás lehet), a nyári, korai órákban – reggel 5-től egészen akár 8 óráig is, ha árnyékban vannak az ablakok – egy 15-20 perces keresztszellőztetés csodákra képes, HA utána mindent becsukunk és behúzzuk a függönyt, lehúzzuk a redőnyt, becsukjuk az ajtót, stb.
Egy jól szigetelt / vastag külső fallal rendelkező háznál napközben meghálálja magát, kevesebbet kell a klímát is járatni.

  • Ablak

Meleged van, így kinyitod az ablakot, hogy jöjjön be egy kis levegő. Nincs ezzel semmi baj, de azt tudnod kell, hogy ami levegő bejön, az is meleg.

  • Két dudás egy csárdában

A légkondícionáló működtetése közben ne hagyjunk nyitva semmilyen nyílászárót: míg a berendezés a közeg hűtésén igyekszik, egy nyitott ablak vagy ajtón beáramló kinti, meleg levegő hátráltatja ebben. Ne legyünk saját magunk és a pénztárcánk ellensége.